Co je diabetes?

Diabetes mellitus neboli cukrovka je porucha, při které tělo neumí dobře hospodařit s glukózou. Glukóza patří chemicky mezi jednoduché cukry. Je to cukr trochu jiné chuti než řepný cukr, kterým doma sladíme. Glukóza je obsažena v ovoci, zejména ve vinných hroznech. Proto se jí česky říká hroznový cukr. Glukóza je však též hlavním cukrem obsaženým v krvi člověka. Označuje se proto také jako krevní cukr.

Glukóza je jednou z nejdůležitějších látek v lidském těle. Život bez glukózy není možný. Všechny části lidského těla, všechny jeho buňky, glukózu nepřetržitě potřebují. Umějí ji totiž rozkládat a získávat z ní energii. Energie je nutná pro fungování všech orgánů a soustav našeho těla: pro sport, pohyb a každou svalovou práci, pro činnost mozku, práci srdce, dýchání, trávení, vylučování i pro všechny další tělesné funkce. Glukóza je hlavním, nejdůležitějším a nenahraditelným zdrojem energie pro všechny buňky lidského těla.

Glukózu přivádí do všech částí lidského těla krev. Krev obsahuje glukózu a u zdravého člověka je množství glukózy v krvi obdivuhodně stálé. Právě toto množství je ideální k tomu, aby všechny buňky dostávaly právě tolik glukózy, kolik potřebují. Buňky si glukózu z krve podle své potřeby odebírají.

Hladina neboli množství glukózy v krvi, se nazývá glykémie. Glykémie je další důležitý pojem, se kterým se v souvislosti s diabetem často setkáváme.

Glykémie se udává v jednotkách milimol na 1 litr (mmol/l). U zdravého člověka glykémie neklesne pod 3,3 mmol/l a nalačno nestoupne přes 5,5 mmol/l. Jen krátce po jídle je o trochu vyšší, ale za dvě hodiny už klesá pod 7,8 mmol/l a pokles do dobře hlídaného rozmezí mezi 3,3 až 5,5 mmol/l i potom rychle pokračuje.

Chcete se dozvědět více o diabetu? Vyberte si z našich dalších tematických článků:

  

Informace v této sekci pocházejí z knihy „Abeceda diabetu“ (4. vydání) autorů Jan Lebl, Štěpánka Průhová a Zdeněk Šumník, vydalo nakladatelství Maxdorf v roce 2015.