Co ovlivňuje glykémii?

Glukóza se do krve dostává dvěma cestami:

Z jídla. Většina potravin obsahuje v určité podobě glukózu, i když nemají sladkou chuť. V některých potravinách je glukóza přítomna v čisté podobě, většinou však bývá skryta ve složitějších látkách, ze kterých se nejdříve musí uvolnit.

Potrava, kterou sníme, přichází do žaludku. Tam začíná její zpracování. Ze žaludku odchází po částech do střeva. Tekutá strava přejde ze žaludku do střeva velmi rychle, tuhá pomalu. V žaludku, ale hlavně ve střevě, působí na potravu trávicí šťávy. Ty chemicky štěpí jednotlivé části potravy a rozkládají je na jednoduché látky, mimo jiné na čistou glukózu. Glukóza ve střevě vzniká např. z rohlíků, chleba, brambor, knedlíků, rýže, těstovin, mléka, ovoce, čokolády, dortů i řady dalších potravin. Uvolněná glukóza se potom ze střeva vstřebává do krve. Část glukózy, která se po jídle vstřebala do krve, v krvi zůstává, koluje s krví po celém těle a nabízí se buňkám jako zdroj energie. Druhá část, v této chvíli nadbytečná, se z krve ukládá do zásob na „horší časy“, na dobu, až nebudeme jíst. Vrací se do krve, až když je to zapotřebí. Skladovacím místem pro glukózu jsou játra. Játra v sobě uchovávají glukózu v úsporné skladovací podobě, v podobě látky zvané glykogen. Glykogen je složen z mnoha jednotlivých molekul glukózy.

Druhý způsob, kterým se glukóza dostává do krve, je tedy uvolňování glukózy z glykogenu ze zásob v játrech. Navíc vzniká glukóza v játrech také novotvorbou (glukoneogenezí) z jiných typů živin, především z aminokyselin a mastných kyselin. Tohoto způsobu využívá tělo v době, kdy nejíme, a v době, kdy máme velkou spotřebu glukózy, např. při namáhavé práci nebo při dlouhodobějším sportovním výkonu. Díky souhře vstřebávání, ukládání do zásob a zpětného uvolňování glukózy ze zásob do krve je glykémie stálá a buňky těla mohou podle potřeby glukózu z krve odebírat a chemicky ji spalovat, kdykoliv potřebují energii.

Toto dokonalé hospodaření s glukózou je řízeno souhrou několika hormonů. Tyto hormony se tvoří ve speciálních buňkách, které umí vyhodnotit naši glykémii. Když glykémie stoupá, řídí hormony hospodaření tak, že se glukóza ukládá do zásob. Když glykémie klesá, dávají hormony pokyn k uvolňování glukózy zpět do krve. Hospodaření s glukózou řídí hlavně hormon zvaný inzulín. Inzulín se tvoří ve speciálních buňkách, kterým se říká beta-buňky. Jsou roztroušené ve shlucích zvaných Langerhansovy ostrůvky ve slinivce břišní neboli pankreatu. To je orgán ukrytý hluboko vzadu pod žaludkem.

Chcete se dozvědět více o diabetu? Vyberte si z našich dalších tematických článků:

  

Informace v této sekci pocházejí z knihy „Abeceda diabetu“ (4. vydání) autorů Jan Lebl, Štěpánka Průhová a Zdeněk Šumník, vydalo nakladatelství Maxdorf v roce 2015.