Pro veřejnost

Jídla bohatá na tuky a bílkoviny: Jak na ně?

Děti s diabetem 1. typu jsou zvyklé počítat ve své stravě pouze obsah sacharidů. Tento přístup je vhodný pro většinu jídel. V případě vysokého obsahu tuků a bílkovin, ale často následuje výrazný vzestup glykémie po jídle.
Strava dětí s diabetem

Děti s diabetem 1. typu jsou zvyklé počítat ve své stravě pouze obsah sacharidů. Tento přístup je vhodný pro většinu jídel. V případě vysokého obsahu tuků a bílkovin (např. pizza, hamburger, lasagne), ale často následuje výrazný vzestup glykémie po jídle, který může trvat i déle než 5 h. Tento vzestup je způsoben tím, že se bílkoviny i tuky v organismu postupně přeměňují na glukózu. Svou roli jistě hraje i nižší glykemický index (jídlo se dostává pomaleji ze žaludku do tenkého střeva).

Existuje několik metod pokrytí stravy bohaté na tuky a bílkoviny inzulinem. Nejčastěji doporučujeme postup s využitím tzv. tukoproteinových jednotek, kdy každých 100 kcal tuků nebo bílkovin počítáme jako 10 g sacharidů (tedy jednu výměnnou jednotku). Do bolusového kalkulátoru zadáme množství sacharidů navýšené o tuto hodnotu. Pokud používáme inzulínovou pompu, využijeme kombinovaný bolus; standardní a rozloženou část bolusu rozdělíme v poměru 50:50, bolus rozložíme na 3-7 h v závislosti na počtu tukoproteinových jednotek (čím více tukoproteinových jednotek, tím delší doba rozložení).

Metoda s využitím tukoproteinových jednotek je efektivní metodou řešení vzestupu glykémie následující po jídlech bohatých na tuky a bílkoviny.

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.